Parçacık fiziği ve yüksek enerji fiziği alanında yarım asrı aşan bir kariyere sahip olan Dr. Walter Scandale, 16 Nisan Çarşamba günü TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi'nde üstün yetenekli lise öğrencileri ve akademisyenlerle bir araya geldi. Bu özel buluşmada Scandale, bilimsel başarılarını aktarırken öğrencilerin merak ettiği soruları da içtenlikle yanıtladı.
CERN'de 30 yıl boyunca önemli görevler üstlenen ve Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın (LHC) tasarımında ve ışın dinamiğinde kilit rol oynayan Scandale, sunumunda fiziğin sadece evrenin sırlarını çözmekle kalmayıp, günlük hayattan teknolojiye kadar birçok alanda yaşamı nasıl dönüştürdüğünü CERN'deki deneyimleri üzerinden anlattı.
"Bilimde Başarısızlık, Sürecin Doğal Bir Parçasıdır"
Etkinlik öncesinde TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi öğrencileriyle sohbet eden Scandale, bilimdeki başarısızlığın doğal bir süreç olduğunu vurguladı. "Bilimde başarısızlık mümkündür. Yaptığınız işlerin yüzde 90'ı başarısız olabilir. Önemli olan, kalan yüzde 10'u fark edebilmek ve bu potansiyelden ilerlemeyi bilmektir. Çabalarınız sonucunda o küçük ama değerli parçayı fark edip onunla ilerleyebilirsiniz" dedi.
TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe Sabancı Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi'nden de katılım oldu. Seminerde Prof. Dr. Walter Scandale'nin kariyer yolculuğundaki önemli anları paylaşılırken, ilk soruları TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi öğrencileri yöneltti.
"Bilim de Tıpkı Sanat Gibi Bireysel Yaratıcılıkla Başlar"
Bir lise öğrencisinin "Sanat ve bilim arasındaki denge nedir? Sizce sanat bilim için mi, bilim sanat için mi yoksa eşit midir?" sorusuna Scandale, CERN'de sanat ve bilimi birleştirmeye yönelik bir merkezin olduğunu örnek vererek yanıtladı. Sanat ve bilimin birbirini tamamlayan özelliklere sahip olduğunu belirten Scandale, birinin diğerinden üstün olmadığını ifade etti. "Temel fark şu: Bilim, entelektüel çabanın bir ürünüdür ve bu da yaşam boyu sürebilecek bir güçtür" diye ekledi.
Scandale, Einstein'ın genel görelilik teorisinin, kendisinden bir asır önce yaşamış bir matematikçinin bilgisine dayandığını örnek vererek bilimin çabanın ürünü olan bir alan olduğunu vurguladı.
Etkinliğin ardından değerlendirmelerde bulunan Scandale, "Öğrencilerin bilimsel merakları, sorgulayan zihinleri ve etkileyici enerjilerinden çok etkilendim" dedi.
500'e yakın bilimsel yayına imza atmış ve 35 yüksek lisans ile doktora öğrencisine danışmanlık yapmış olan Dr. Scandale, halen CERN'deki UA9 iş birliğinde çalışmalarını sürdürüyor ve Imperial College London'da bilimsel sunumlar yapmaya devam ediyor.
Dr. Scandale'in Türkiye ziyareti, TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi'nin gençleri dünya çapındaki önemli bilim insanlarıyla buluşturma vizyonunun başarılı bir örneği olarak kayıtlara geçti.