“Eğer var olan diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının tedavisinin tamamlanmasından hamilelik başlamışsa, bu durum hem anne adayı hem de sağlığı için çok daha fazla önem taşır.” açıklamasında bulunan Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir sözlerine şöyle devam etti: "Hamileliğin ilk 3 ay döneminde sıklıkla görülen ve kırılan, diş yüzeylerinde mineral kaybı olarak, 'erozyon' dediğimiz diş aşınmalarına yol açabilirsiniz. Düzenli olarak floridli ağız gargaralarının kullanılması, dişlerden sert doku kaybının giderilmesine yardımcı olur, aynı zamanda diş hassasiyetinin de kontrol altında yırtılmasını sağlar.”
DÜZENLİ SU ...
Normal dönemdeki hormonal değişimlerin ağızlığına sebep olabileceğinin de sıkıntısı çizen Nurgül Demir “Tükürüklerdeki düşüş, ağızdaki yumuşak dokuların ve diş yüzeylerinin temizlenebilirliği; diş kırılmaları ve diş eti hastalıkları için risk oluşturur. Düzenli su tüketilmeyen genel sağlık için ne kadar önemliyse, ağız ve dişlerin sağlığının idame ettirilebilmesi için de göz ardı edilemeyecek bir duruma sahiptir. Ağızda oluşan asitlerin tamponlanmasını sağlayarak çürüklerin önlenmesinde de aktif olarak rol oynar.Aynı zamanda diş yüzeylerine bakteri tutulumunu sağlar, dişleri çürümeye karşı korur. dedi.
Diyet Hamileliği gibi hayatına yol açabiliyor
"Hamileliğin ikinci üç aylık döneminde ise, özellikle diş eti hastalıkları için tetikte olmak gerekir. 'Hamilelik diş eti iltihabı' olarak bilinen ve diş etlerinde kırmızılık, şişlik, sıcaklık ve diş eti kanamaları ile başlayan diş eti problemlerine karşı, geç kalınmadan önlem alınması gerekmekte ve mutlaka uzman bir dişine muayene edilerek takipleri aksatılmamalıdır." Tarifinde bulunan Nurgül Demir "Aksi takdirde, hamileliğin ortalama sekizinci ayları diş hastalıklarının pik yaptığı bilinen dönemlerdir. diye konuştu.
kadınların tümörü ortaya çıkabilir
Anne adayları için durulması gereken bir diğer önemli üreme da dikkat Nurgül Demir "Hamilelik döneminde ağız hijyenine yeterli bakımın gösterilmemesine bağlı olarak, diş çürüğü oluşan bakteri plağının uzaklaştırılamaması ile karşılaşılabilen 'hamilelik tümörü'dür. dikkat edilmesi gereken hususlar 5 maddede özetledi;
1-Anne adaylarının, düzenli diş hekimi kontrollerini aksatmaması; Hamilelik döneminde diş sorunları ile karşılaşma riski en aza indirileceği gibi, diş eti hastalıklarının nedeni ile anne ve zararın görülme ihtimalini de ortadan kaldırır.
2-Bulantı ve kusma ile seyreden hamileliklerde kusmadan hemen sonra diş fırçalamak için 45 dk beklenmelidir. Ağzın suyla çalkalanması, sodyum bikarbonatla gargara yapılması, ağzın içindeki asitlerin ortamın dengelenmesine yardımcı olarak, diş yüzeylerinin korunmasına fayda sağlar.
3-Hamilelik döneminde, sabah kahvaltısından sonra ve gece uykusundan önce dişlerin fırçalanması, çürümeden kaynaklanan diş aşınmalarının ilerlemesi ve aşınmanın meydana gelmesi nedeniyle ortaya çıkan diş hassasiyetini önleyecektir.
4-Ağzı kuruluğundan şikayetçi olan anne adaylarında, kslitollü sakızlar, çürüme sırasında tükürükleri arttırarak, ağız içi yumuşak dokuların ve diş yüzeylerinin temizlenmesini sağlar gibi ; ağızda oluşan asitlerin tamponlanmasına etki ederek çürüklerin önlenmesinde de aktif rol oynar.
5-Organik yoğurt ve kefirin tüketilmesi, yüksek kalsiyum içerikleri ile dişin güçlenmesi, tükenmek depolamadan zengin bir hale gelirken; Aynı zamanda probiyotik özellikleri ile ağızdaki bakterilerin çoğaldığını anne adaylarını diş eti hastalıklarına ve diş çürüklerine karşı korur.