BURSA HABERLERİ:
Bursa'da GDO Skandalı!
 Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na (TBMM) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Tanrıkulu, şu soruları sordu:


Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanlarının piyasa denetimleri sırasında aldıkları Sütlü Tahıl Karışımı bir bebek maması markasının ürünlerinde inceleme sırasında GDO tespit edildiği iddiası doğru mudur?

İddia doğru ise, GDO'nun varlığından emin olmak için Ankara Kontrol Laboratuvarı'na gönderilen ürünlere ait şahit numunelerinin Ankara Kontrol Laboratuvarı'nda yapılan analizlerinde de ürünlerin GDO içerdiği kesinleşmiş midir?

Bunun üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ürünlerin piyasadan toplatılması için 80 ilin valiliklerine yazı göndermiş midir?

GDO’lu bebek mamaları Türkiye genelinde toplatılmış mıdır? Toplatılmışsa kaç kutu GDO’lu bebek maması toplatılmıştır?

Türkiye’de Ankara Kontrol Laboratuvarı'nda yapılan analizlerinde GDO’lu olduğu tespit edilen Sütlü Tahıl Karışımı bebek markasına ait bebek mamalarından Türkiye genelinde kaç adet satılmıştır?

GDO’lu bebek mamaları gümrüklerden nasıl geçmiştir? Ürünler hangi gümrük kapılarından Türkiye’ye giriş yapmıştır?

GDO’lu ürünlerin gümrük kapılarından Türkiye’ye girişlerinde görev ihmalinde bulunan sorumlular hakkında yasal soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır?

GDO’lu ürünleri ithal eden firma sorumluları hakkında gerekli yasal soruşturmalar başlatılmış mıdır?

30 Mayıs 2014 tarihi itibarıyla Türkiye genelinde satılmak üzere piyasalara dağıtılacak veya dağıtılmış GDO’lu bebek mamalarının miktarı nedir?

Tam da GDO’lu bebek mamalarının ithal edilmelerine izin verildiği ve Türkiye’de satıldığı gerçeğinin ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra 29 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazete’de GDO yönetmeliğinde değişiklik yapılarak tüm gıda maddelerinde bebek mamaları da dahil olmak üzere GDO kullanımının serbest hale getirilmesinin gerekçesi nedir?

Söz konusu yönetmelikte belirtilen ‘’Analiz sonucunda % 0,9 ve altında GDO tespit edilmesi halinde GDO bulaşanı olarak değerlendirilir.’’ ifadesinde geçen GDO bulaşanı tanımlaması hangi bilimsel kriterlere göre saptanmıştır?

Yüzde 0,9 ve altında GDO tespit edilen tüm ürünler de GDO’lu ürün değil midir?

Biyogüvenlik Kanunu’nun yasaklar başlıklı 5. Maddesinde, GDO ve ürünlerinin bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması kesin olarak yasaklanmışken, 29 Mayıs 2014 tarihli 29014 sayılı Resmi Gazete’de 'Genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar ve ürünlerine dair yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik' ile Biyogüvenlik Kanunu’nun yasaklar başlıklı 5. Maddesinin açıkça ihmal edilmesinin hukuki gerekçesi nedir?

Bu ürünlerin bebeklerde ciddi sağlık sorunlarına en vahimi de lösemi hastalığına yol açacağı bilinmesine rağmen bebeklerin sağlıklarının hiçe sayılarak Türkiye’de yönetmelik değişikliğiyle satışlarına neden izin verildiği konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı tarafından bir kamuoyu açıklaması yapacak mıdır?

Türkiye’ye ve insanlığa karşı işlenen bir suçu meşrulaştıran söz konusu yönetmelik iptal edilecek midir?

 
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

CHP'li Orhan Sarıbal'dan TARIM vurgusu
Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, 2024 yılına dair tarım ve hayvancılık...

Haberi Oku