Son yıllarda artan oyuncak tüketimi ile beraber artan sağlıksız ürünler aileleri korkutuyor. Artık çocukların eğitimleri ve gelişimlerinde önemli yere sahip olan oyuncaklar, standartlara uygun üretilmediğinde sağlık açısından büyük riskler taşıyor. Usulsüzce ithal edilen ve merdiven altlarında üretilen oyuncakların boyası, kokusu ve tüyleri çocukların sağlıklarını ve hayatını tehlikeye atıyor. Oyuncak seçimi ve sağlıklı ürünler konusunda aileleri uyaran PAL Oyuncak Ürün Müdürü Murat Üstünbaş, ailelerin belli kriterlerle bakarak sağlıksız ürünleri anlayabileceğini vurguladı.
Üstünbaş, "Oyuncaklarda olması gereken fiziksel emniyet kuralları vardır, bunlara dikkat edilmelidir. Çocukların oyuncakları ağız ve parmakla tanıma çabaları sık karşılaşılan bir durumdur bu yüzden çocuklar yaralanabilir. Bu riski en aza indirmek için seçici olunması gerekir. Bu durumla karşılaşmamak için oyuncakların güvenlik standartlarına uyup uymadıklarını kontrol edip, yapıldığı malzemeler incelenmelidir. Bunun için, oyuncak alırken yanıcı, parlayıcı, kötü kokan ve zehirleme riski taşıyan malzemelerden yapılmış oyuncaklardan uzak durulması ve ağır metal ve zararlı kimyasallar içermemesine özen gösterilmelidir." şeklinde konuştu.
Özellikle şiddet içeren ve çağrıştıran oyuncakların daha çok risk içerdiğini söyleyen Murat Üstünbaş, bu tür oyuncaklarda bulunan elektrik ve pil bağlantılarından dolayı dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Üstünbaş, "Oyuncak içindeki piller uzun süre bekleyince içindeki kimyasallar akma yapabilir. Çocuğunuzun pillerle temasa geçmemesi ve açık elektrik kablolarına ulaşmaması için oyuncaklardaki pil ve elektrik kabloları bağlantılarının gizlenmiş olmasına dikkat edilmelidir. Ve çocuğun psikolojisi açısından ölme ve öldürme kavramlarını normalleştiren, silah başta olmak üzere çocuklar üzerinde kötü etki bırakabilecek ve şiddet unsuru taşıyan oyuncaklardan uzak durulması gerekir." uyarılarında bulundu.
OYUNCAK YAŞA GÖRE SEÇİLMELİ
Sağlıklı olduğu kadar kadar, çocukların gelişimine uygun oyuncak seçiminin de önemli olduğunu belirten Murat Üstünbaş, yaş gurubuna göre seçilen oyuncakların, çocukların fiziksel,duygusal ve zihinsel gelişimini destekleyeceğini kaydetti. Üstünbaş, şöyle devam etti:
"Eğitici oyuncaklar çocukların ruhsal, zihinsel, bedensel, gelişimine katkı sunmaktır. Bu bilinçle oyuncak seçerken, Avrupa Birliği oyuncak güvenliği ve çocuk sağlığı kriterlerine uygun olmayan oyun ve oyuncakları, çocuklarınızdan uzak tutun. Doğru oyuncaklar çocuğunuzun, odaklanma, konsantrasyon, parça bütün ve şekil zemin ilişkisi becerilerini geliştirirken; matematiksel düşünme ve problem çözme becerilerinin de artmasını sağlar. Hafızayı geliştiren oyun ve oyuncaklar ile çocuğunuzun bilgiyi kopya etme, transfer etme ve uzun-kısa süreli hafıza becerisini geliştirir. Ayrıca müzikli oyuncaklarda hayal gücünü artırır."
Oyuncaklar Sağlıklı Ve Eğitici Olsun!
Oyuncaklar, çocukların eğitimine ve gelişimine önemli katkıda bulunuyor. Ancak standart ve kalite dışı üretim yüzünden çocukların bu eğlenceli arkadaşları önemli bir sağlık tehdidi haline gelebiliyor. Bu duruma dikkat çeken PAL Oyuncak Ürün Müdürü Murat Üstünbaş, ağır metal ve kimyasal madde içeren oyuncaklara dikkat edilmesi ve oyuncak alırken mutlaka içeriğine bakılması gerektiğini söyledi.