Ege İhracatçı Birlikleri'ndeki toplantısında konuşan EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, 2024 yılında Çin'in Türkiye'ye 43 milyar dolar ihracat yaparken, Türkiye'nin Çin'e 3,4 milyar dolarlık ihracat olduğunu hedeflediği bu dengesizliğin ortadan kaldırıldığını dile getirdi.
“Çin'in Türkiye'ye ihracatna itirazımız yok” diyen Ertan, “Çin'den otomotiv, makine, elektrik-elektronik, demir-çelik, kimyasallar başta olmak üzere 43 milyar dolarlık ithalat yapmak. Bunun karşılığında mermer, endüstriyel mineraller, pamuk, kuru meyveler, deniz ürünleri, ürünleri ve diğer gıdalardan 3,4 milyar dolar harcıyoruz. iş birliğimizi artırmak istiyoruz. Türkiye ihracatınızın tamamına kadar Türkiye'den ithalat yapın, diğer taraftan da Türkiye'ye yatırım yapın” diye çağrıda bulunuldu.
Çin'in Türkiye'de yapacakları yatırımların başka ihracat hızları açık temas eden Ertan şöyle devam etti: "İklim mümkünken Türkiye'den Çin'e ihracat artırmamız gerekiyor. Tavuk ayağı, kiraz gibi ürünlerde Çin'e ihracatn açmanı sağlamamız gerekiyor. Ege ihracatçı Birlikleri olarak Çinlia Türkiye'de bakım yapılıyor. Çin'de 3 fuarın Türkiye Milli Katılım Organizasyonunu gerçekleştiriyoruz. Türkiye' Çinde ile ilgili en derin networke mevcut."
Uçak: “Türkiye'den Çin'e kiraz ihracatının yolu açılsın”
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Çin'de kiraz meyvesinin çok sevildiğini, Türkiye'nin de kiraz patlaması dünya lideri olduğunu, Türkiye'den Çin'e kiraz veriminin arttığı için Çin ile Türkiye arasında bitki sağlığı sertifikasının kırılmadığını kaydetti.
Türkiye'den Çin'e 31 milyon meyve sebze ürünleri ihraç ediliyor paylaşan Uçak, "Dondurulmuş patates ve meyve suları ihraç ediliyor. Hong Kong'a kiraz ve siyah taze incir ihracatımız var. Kiraz başta olmak üzere sert çekirdekli meyveleri ihraç etmek için Çin tarafından destekleniyor" şeklinde konuştu.
Çin'in en büyük 7.şehri olan ve dünyanın en büyük 10 limanı arasında yer alan Tianjin şehirlerinden gelen Çin Uluslararası Ticaretin Geliştirilmesi Konseyi (CCPIT) Heyeti Başkanı Zhou Qing, Türkiye ile iş birliği yapmak ve dost olduklarını dile getirdi.
"Bu defa Türkiye'yle daha fazla yapmak için geldik" diyen Qing, "Tianjin, Çin'in geniş ki en büyük liman ve Tianjin dış açığı, ithalatı fazla olan bir bölge. Bugün Kemeraltı'nı gezdik, Kemeraltı'nda çok fazla Çin ürünü satıldığını gördük. Ege İhracatçı Birlikleri'yle Tianjin CCPİT olarak iş birliğiyle ticaret yapmakya” ile noktaladı.
Ziyaretin sonunda; Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Yalçın Ertan ve Çin Uluslararası Ticaretin Geliştirilmesi Konseyi (CCPIT) Heyeti Başkanı Zhou Qing, iş birliği anlaşması imzaladı.
Tianjin Uluslararası Ticaretin Geliştirilmesi Konseyi (CCPIT) Heyeti'nin ziyaretine; Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcıları Yalçın Ertan ve Hayrettin Uçak, Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz ve Çin ile ticaret yapmak isteyen Türk firmalarının katılımıyla gerçekleşti.