Hedef, uygulamanın yaygınlaştırılmasıyla yıllık 12 milyon litre yakıt ve 52 milyon kilovat saat elektrik tasarrufu sağlamak.
Demiryolu taşımacılığının sürdürülebilir ulaşım politikalarındaki önemine dikkat çeken Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin karbon emisyonlarını azaltma hedeflerine ulaşmada demiryollarının kritik bir rol oynadığını vurguladı. "2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planımızla, çevreye duyarlı bir ulaşım sistemi kurmayı hedefliyoruz. Tüm ulaşım modlarını entegre ederek yeşil ve sürdürülebilir ulaşımı ön planda tutuyoruz" dedi.
Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Yatırım
Bakan Uraloğlu, yüksek hızlı tren ve hızlı tren ağını genişletirken mevcut hatların modernizasyonuna da önem verdiklerini belirterek, demiryolu taşımacılığının enerji ihtiyacının %35'ini yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı amaçladıklarını söyledi. "Trenlerdeki enerji tüketimini azaltarak hem ekonomik hem de çevresel fayda sağlamayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
İzmir'de Başarılı Pilot Proje
TCDD Taşımacılık İzmir Bölge Müdürlüğü'nde uygulanan pilot projenin başarılı sonuçlar verdiğini belirten Bakan Uraloğlu, "Enerji tasarrufu sağlayan sürüş tekniklerini 54 trende uyguladık. Testlerde %10 enerji tasarrufu sağlandığı belirlendi" dedi.
Büyük Tasarruf Hedefleri
Makinistlere verilen eğitimlerin ardından 2024 yılında uygulamaya başlanan projeyle 270 bin litre yakıt tasarrufu elde edildiğini ve 12 milyon liralık ekonomik katkı sağlandığını açıklayan Bakan Uraloğlu, "Ayrıca 748 ton karbon emisyonunu engelledik. Projenin yaygınlaştırılmasıyla yıllık 12 milyon litre yakıt ve 52 milyon kilovat saat elektrik tasarrufu hedefliyoruz. Bu, 780 milyon liralık ekonomik katkı ve 59 bin ton karbon emisyonu azaltımı anlamına geliyor" dedi.
Yeşil Dönüşüm Devam Edecek
Demiryolu taşımacılığında enerji verimliliği ve çevre dostu uygulamaların artarak devam edeceğini belirten Bakan Uraloğlu, "Tüm trenlerimizde bu uygulamayı hayata geçirerek hem ülke ekonomisine katkı sağlayacağız hem de çevre kirliliğini azaltacağız" şeklinde konuştu.