Bursa'da 2 Bin 700 Öğrenci Ders Başı Yapamadı!

Bursa’da 3 haftadır okullar açılmasına rağmen henüz liseye yerleşemeyen öğrenci velileri Milli Eğitim'den ümidini kesince gittikleri AK Parti il binasından da gözü yaşlı ayrıldı. Bursa'da 2 bin 700 öğrenci ders başı yapamadı.

 Hiçbir okula yerleştirilmeyen öğrencilerin velileri bakanlık başta olmak üzere kendilerini muhatap almayan Milli Eğitim yetkililerine tepki gösterdi. İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde aradığını bulamayan veli ve öğrenciler son umut olarak gittikleri AK Parti il binasından da gözü yaşlı ayrıldı.
Yetkililere tepki gösteren veliler; “Çocuklarımız ağlıyor. 15 gündür oyalanıyoruz. Çocuklarımıza açık liseyi öneriyorlar. Benim çoğum açık lisede değil, okulda okumak istiyor.” dedi.
AK Parti il binasından gözü yaşlı ayrılan velilerden Sevim Bozkurt, oğlu Selahattin Bozkurt’u açık lisede değil de normal okulda okutmak istediğini belirterek, “Biz milli eğitime gittik milli eğitimden buraya geldik. Bu kadar olmaz bize hiçbir yerde söz hakkı yok mu? Benim çocuğuma açık lise diyorlar. Görüşmediğim yer kalmadı. Ne kaymakamlık ne milli eğitim, kaldı. Gitmediğim yer kalmadı. Benim çocuğum okumak istiyor. Okula gitsin istiyorum. Açık lise diyorlar. Buraya da geldim halimi anlatmaya ama konuşturmuyorlar. Bizim söz hakkımız yok mu?” diyerek ağladı.
AK Parti İl binasında görevlilerden birisinin kendilerine söz hakkı dahi vermeden sadece kendisinin konuştuğunu anlatan Bozkurt, gözyaşları içinde şunları söyledi: “Ben çocuğumu okutmak istiyorum, herkes bana bir laf söylüyor. Benim derdime kimse bir çare bulmuyor. Hep bizi oyalamaca, düzgün bilgi vermiyorlar bize. Çocuğum 202 puan aldı. Bizden düşük puanlar iyi bir yere gelmiş. Bu çocuğu puanına göre bir yere yerleştirsinler. Bu çocuk açık lisede nasıl okuyacak. Milli eğitimin bize söylediği açık ilse diyorlar. En son bu cumaya bekleyin diyorlar. Eğer bu cumada yerleşemezse açık lise diyorlar.”
Çocuklarını okutmak istemelerine rağmen herkesin kendilerine ters cevap verdiğini anlatan başka bir veli ise, “Okullar başlayalı bir ay oluyor onun için çocuklarımız açıkta kaldı, bizler okul istiyoruz. Açık öğretim istemiyoruz. Biz bu gün buraya geldik ama sadece konuştuk. Bizi hep oradan oraya sürüyorlar. Ancak bir çözüm yok.” şeklinde yakındı.
AÇIK LİSEYE GİDEN ÇOCUĞUN YERİ KAHVEHANE OLUR
Velilerden Kadir Yıldırım da, okullar açılalı 21 gün olmasına rağmen çocuklarının okula yerleştirilmediğinden yakınırken, “Kaç defa tercih yapmamıza rağmen hep açık lise söyleniyor. Açık liseye biz çocuklarımızı göndermek istemiyoruz. Açık liseye kimler gider? Açık liseye 40-45 yaşındaki insanlar gider, iki sene sınıfta kalan gider, veya engelli çocuklar gider. Ama genç, dinamik, hali vakti yerinde olan çocukları sen kalkıp açık liseye gönderirsen onların mekanı ya kahvehane olur, ya da parklar olur. Çocuğu topluma eğitim ve öğretmen katar.” dedi.
Okulda üç defa tercih yapmalarına rağmen sonuç alamadıklarından yakınan velilerden Serdar Kılıç da, “Hala bizi açık liseye yönlendiriyorlar. Derdimizi anlatmaya çalışıyoruz ama il milli eğitim müdürleri yemekteymiş, şuymuş buymuş. Bütün topu bakanlığa atıyorlar. Bu gün yine arkadaşlarla konuştuk ve il milli eğitim müdürlüğünden sorunumuza çözüm bulamadık ve hep beraber AK Parti il binasına geldik ama oradan da bize ayın 15’ini bekleyin diyorlar.” şeklinde konuştu.
AÇIK LİSE DİYE BİR SAÇMALIK OLAMAZ
Açık lise diye bir şey olmadığını savunan Mehmet Kurt ise şunları aktardı: “Bu çocuklar hepimizin; bu gün bir tanesine zarar geldiği zaman benim vicdanım sızlıyor, yüreğim yanıyor. Açık lise diye bir saçmalık yok. Bakanlık dinleyecekse bunları bir dinletin. Açık lise diye bir saçmalık olmaz. Açık lise diye bir saçmalık olmaz. Tamam açık öğretim üniversitelerimiz var. Ama lise, şu çocuğu sen açık lise diye okutursan gider sokakta oynar, yarın esrarını tinerini çeker. Okul diye bir şey yapmaz. Çünkü bunlar 13-14 yaşında. Okula giderse oradan kütür alır, gidemezse sokak kültürünü alır, ne olur, onun sonucunu da bu vatandaş iyi biliyor. Çocuklarımızı lütfen okulun içinde okutalım, dijital okuma diye bir saçmalık yok.” Mehmet Kurt, ayrıca mahallelerde bilim merkezi veya afet merkezi diye açılarak boş bekletilen binalarında acil olarak okula dönüştürülmesini istedi. 6 öğrencisi olan Enver Çelebi de, açık öğretime yönlendirilen çocuklarını okulda okutmak istediklerini söyledi.
ÖĞRENCİLER DE DURUMA TEPKİLİ
Öğrencilerden Hava Yıldırım ise, “Her gün sabah yatağımızdan umutlarla kalkıyoruz, okumak istiyoruz. Madem ki zorunlu eğitimi çıkardılar bizde okumak istiyoruz. Ben TEOG’dan 273 puan aldım. Beş tane tercih yaptım hiç birine de yerleşemedim. Benden düşük puanı olan arkadaşlarım yerleşirken ben yerleşemedim. Bende normal bir lisede okumak istiyorum.” dedi.
Öğrencilerden Sema Yavaş’da 345 puan almasına rağmen yerleşemediğinden yakınırken, şöyle konuştu: “Ben okumak istiyorum, gelip bana diyorlar ki; sen açık öğretimde okuyacaksın. Ben 6 kere nakil yaptım. Gelmişler açık öğretim yazıyorlar, ne hakla yazıyorlar. Gelmişler Suriyeliyi getirmiş benim önümden Suriyeleri kayıp yapıyorlar ama beni yazmıyorlar.”