Eğitimin yeni gözdesi Paleontoloji Atölyesi oldu

Eğitimci yazar Sinan Yaman, Paleontoloji ve Arkeoloji Atölyeleri ile verdiği eğitimleri haberimize anlattı.

Öğrencilerin hayal gücünün ortaya çıktığı bu çalışma gün geçtikçe ilgi görüyor. Atölye dersleri Türkiye’de öne çıkan araştırma ve geliştirme yöntemi olmaya aday. Bu başarının mimarı Sinan Yaman ilgi çekici projeleri ile sizlerle.

 
Eğlenceli bilim denilince akla genelde kimya, fizik gibi deneysel bilimler gelir. En az fen bilimleri kadar önemli bir yeri olan sosyal bilimler üzerine maalesef yeteri kadar düşülmez. İşte tam bu noktada İstanbul’da sıra dışı bir öğretmen bu alanda atölyeler yapıyor. Sınıf Dışı Eğitim Uzmanı Sinan Yaman, Paleontoloji ve Arkeoloji Atölyeleri ile çocukların eğlenirken içlerindeki araştırmacı, hayalci ruhun ortaya çıkarmalarını sağlıyor. Uzun yıllar Türkiye’de birçok şehirde bireysel ve kurumsal eğitimler veren Sinan Yaman 2019 yılından itibaren tabiat temelli eğitim modelleri ile sınıf dışı eğitimi alanında uzmanlaşmış ve bu süre içinde 150.000’den fazla öğrencinin tabiat temelli eğitimle tanışmasına vesile olmuştur. Yüzlerce öğretmene de Orman Okulu Felsefesi ve Tabiat temelli eğitim teknikleri üzerine eğitimler vermiştir.

 
Aynı zamanda Üstün Zekalı Çocukların Eğitimi ile ilgili çalışmalarda da gönüllü ve profesyonel katkılarda bulunan Sinan Yaman, 2022 yılında Paleontoloji ve Arkeoloji Atölyelerini kurarak eğlenceli bilime yeni bir soluk getirmiştir. Paleontoloji Atölyesinde öğrenciler, fosil bilimini,  fosil çeşitlerini, fosillerin oluşumunu eğlenceli ve interaktif bir ortamda öğrenirler.  Artırılmış gerçeklik teknolojisi ile soyu tükenen dinozorları gerçek boyutlu olarak deneyimler. Sonrada TÜBİTAK 4007 Nolu proje destekli bilim setleri ile kazı yaparak kendi dinozor oyuncaklarını keşfetmenin heyecanını yaşarlar. Böylece yaparak yaşayarak öğrenirken aynı zamanda çok boyutlu düşünme becerisi kazanırlar.

 
Arkeoloji Atölyesi
Arkeoloji Atölyesi konsept olarak Paleontoloji Atölyesine benzese de, öğrencilerin işleyiş ve metot olarak sosyal bilimlerin farklı bir disiplinini tecrübe etmelerini sağlar. Yine bu atölyede önce arkeoloji bilimi, tarihle ilişkisi ve önemi eğlenceli bir öğrenme ortamı için de interaktif olarak işlenir. Sonra Arttırılmış gerçeklik teknolojisi ile eski mısır turu yapan öğrenciler kendileri için hazırlanan TÜBİTAK 4007 Nolu proje destekli bilim setleri ile eski mısıra ait buluntuları keşfederler. Atölye sonunda buldukları vazo, tablet, mumya gibi ürünlerin analiz ve sentez çalışmasını yaparlar. Böylece tarihsel neden-sonuç ilişkisi kurarak, yorumlama becerisi kazanırlar ve geçmişin izlerini ararken, geleceğin vizyonunu çizerler. Her iki atölye sonunda buldukları eser kendilerinin olur.

 
Sinan Yaman Kimdir?
2010’dan beri eğitim sektöründe faaliyet gösteren eğitimci-yazar Sinan Yaman, "Gerekli ilgi, yeterli bilgi ve saf sevgi" anlayışı ve "bireysel gelişimden, toplumsal dönüşüme" mottosu ile Türkiye’nin birçok ilinde eğitim ve seminerler vermiştir. Gençlik ve Spor Bakanlığı projelerinde eğitmenlik yapmış birçok STK ile işbirliği içinde bilgi ve tecrübelerini paylaşmıştır.  2019 yılından itibaren Orman Okulu Felsefesi ve Tabiat temelli eğitim modelleri  üzerine çalışmalar yapan Sinan Yaman 2021 yılından itibaren yer üstü hazineleri olarak gördüğü, üstün zekâlı çocukların eğitimi ile ilgili çalışmalarda bulunmuştur. Kendine ait online eğitim platformu da olan Sinan Yaman 2022 yılında sosyal bilim atölyelerindeki eksikliği fark ederek, Paleontoloji ve Arkeoloji Atölyelerini kurarak eğlenceli bilime yeni bir soluk getirmiştir. O günden bu zamana kadar birçok özel ve devlet okulunda çocukların eğlenirken öğrenmesine öncülük etmiştir. Şuan da Türkiye’de bir ilk olarak, İstanbul’da kurduğu atölyesini Türkiye’nin her bölgesine taşınabilecek şekilde mobilleştirmiştir. Hali hazırda Kuantum Psikolojisi üzerine yazılmış bir kitabı da olan Sinan Yaman ekibi ile beraber eğitim ve atölyelerine devam etmektedir.