Yakın Doğu Üniversitesi, KKTC Cumhurbaşkanlığı Engelliler Komitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, KKTC Engelsiz Bilişim Platformu ile Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu’nun iş birliğinde 12’cisi düzenlenen “Engelsiz Bilişim Günleri”, dijital dünyada engellerin ortadan kaldırılması hedefiyle uzmanları bir araya getirdi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, Cumhurbaşkanlığı Engelliler Komite Başkanı Ahmet Akdeniz, Kıbrıs İşitme ve Konuşma Engelliler Vakfı Başkanı Bahire Coşkuner Doğru, Kıbrıs Türk Fotoğraf Derneği Başkanı Ramadan Gümuşok, Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit’in açılışına katıldığı Engelsiz Bilişim Günleri’ne akademisyenler, öğrenciler ve davetliler yoğun katılım gösterdi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinliğin açılış konuşmalarını; Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Cumhurbaşkanlığı Engelliler Komite Başkanı Ahmet Akdeniz, Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Özhan Kalaç ve Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı ve KKTC Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Prof. Dr. Zehra Altınay üstlendi.
Yakın Doğu Üniversitesi İrfan Günsel Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, Lefkoşa ve Mağusa Özel Eğitim Okulları tarafından düzenlenen sanat sergisi ve kermeste, engelli bireylerin el emeğiyle üretilen ürünler sergilendi. Katılımcıların beğenisine sunulan ürünlerin satışıyla elde edilen gelir, okullara maddi destek sağladı. Ayrıca, Kıbrıs Türk Fotoğraf Derneği’nin “Engeli Yaşamak” isimli fotograf sergisi de acilişta ziyarete açıldı.
Erişilebilirlik ve teknolojinin sosyal hayata entegrasyonu ele alındı
Engelsiz Bilişim Günleri kapsamında; “Türkiye’de Engelsiz Bilişim Çalışmaları”, “Web Erişilebilirlik Eğitimi”, “KKTC Engelsiz Bilişim Çalışmaları”, “KKTC Engelsiz Bilişim Projeleri” başlıklı üç farklı panel gerçekleşti. Enes Dayan, “Elektronik Haberleşmede Engelsiz Erişim Çalışmaları” başlıklı sunumunda, dijital iletişimin engelli bireyler için nasıl daha erişilebilir hale getirilebileceğine dair önemli bilgiler paylaştı. Ardından, Belgüzar Aksoy Güler, “Erişilebilir Kütüphane Çalışmaları – İşitme Engelliler için Video Kitap Uygulaması” konusunda yaptığı konuşmada, işitme engelliler için kütüphane kaynaklarının nasıl daha erişilebilir hale getirilebileceğini ele aldı. Corpowel Dijital Erişilebilirlik CEO’su İslam Rızabeyli ise “Dijital Dünyada Kapsayıcılık ve Erişilebilirlik” konusunu ile dijital dönüşümün toplumsal kapsayıcılık ve erişilebilirlik açısından önemine değindi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: “KKTC’nde engelli bireylerimizin daha mutlu ve özgür bir yaşam sürmeleri için çalışmayı sürdüreceğiz.”
“Engelli bireylerimizin daha kolay bir yaşam sürdürebilmesi için devletimizin kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde kararlılıkla çalışıyoruz” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “İnternetin ve iletişim teknolojilerinin sunduğu olanaklardan faydalanarak, engelleri aşmayı ve daha erişilebilir bir yaşam sunmayı hedefliyoruz” dedi.
E-Devlet projesinin tamamlanması ile birlikte bireylerin; devlet hizmetlerine kolaylıkla erişebilmesi, kişisel bilgilerine hızlıca ulaşabilmesi ve devlet dairelerindeki işlemlerini sıra beklemeden gerçekleştirebilecek olmasının önemine değinen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Bu çabalar, özellikle engelli bireylerimiz için daha büyük bir anlam taşıyor. Her birey, eşit şartlarda yaşama ve imkanlara erişme hakkına sahiptir. Bu anlayışla hareket ederek, KKTC’nde engelli bireylerimizin daha mutlu ve özgür bir yaşam sürmeleri için çalışmayı sürdüreceğiz” dedi.
Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ: “Daha erişilebilir, daha kapsayıcı ve daha eşit bir dünya için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”
Erişilebilirliğin; yalnızca bireyler için değil, toplumların geleceği için de büyük önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ise “Engelsiz bir dünya’, sadece bir vizyon değil, aynı zamanda sorumluluğumuzdur” dedi. “Engelsiz bilişim, modern toplumların temel değerlerinden biri olan eşitlik ilkesinin dijital dünyaya yansımasıdır. Bilgiye erişim hakkını her birey için güvence altına almak, toplumun daha eşit, kapsayıcı ve adil bir yapıya kavuşmasını sağlayacaktır” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “2013 yılından bu yana düzenlenen Engelsiz Bilişim Günleri, farkındalık yaratma ve çözüm geliştirme noktasında önemli bir kilometre taşı olmuştur. Bu sebeple; daha erişilebilir, daha kapsayıcı ve daha eşit bir dünya için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Prof. Dr. Rana Kibar: “Amacımız, engelli bireylerin eğitimde ve sosyal yaşamda karşılaştıkları engelleri en aza indirerek, daha eşit ve erişilebilir bir üniversite ortamı sunmak.”
“Bir etkinliğin 12’inci kez düzenleniyor olması, aslında oldukça önemli bir başarıyı ve sürdürülebilirliği vurguluyor” ifadeleriyle konuşmasına başlayan Prof. Dr. Rana Kibar, “Engelsiz Bilişim Günleri”nin önemine vurgu yaptı. “Günümüzde üzerinde durulması gereken en önemli konulardan biri, tüm bireylerin eşit şartlarda ve imkanlarda erişilebilirliğini sağlama konusudur” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Rana Kibar, “Bunun temel ayaklarından biri sosyal hayatta erişilebilirlikken, diğer önemli ayağı da eğitimde eşit fırsatlara erişimdir” dedi.
“Amacımız, engelli bireylerin eğitimde ve sosyal yaşamda karşılaştıkları engelleri en aza indirerek, daha eşit ve erişilebilir bir üniversite ortamı sunmak” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Rana Kibar, Manisa Celal Bayar Üniversitesi olarak yaptıkları çalışmalardan da bahsetti. Prof. Dr. Kibar, “Yeni yapılan binalarımızda erişilebilirliği kolaylaştıracak önlemler alarak engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmayı hedefledik. 2024 yılı içerisinde bu alandaki çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Eğitimde eşitliği desteklemek amacıyla ise lisansüstü eğitim başvurularında engelli öğrencilerimiz için çeşitli bölümlerde ek kontenjanlar oluşturduk. Bu kontenjanları belirlerken, engelli öğrenci sayısı ve gelen talepler doğrultusunda hareket ettik” ifadelerini kullandı.
Ahmet Akdeniz: “Ülkemizdeki altı bin engelli bireyin hayatını, hep birlikte dönüştürmeyi hedefliyoruz.”
Konuşmasına Yakın Doğu Üniversitesi’ne teşekkür ederek başlayan Cumhurbaşkanlığı Engelliler Komite Başkanı Ahmet Akdeniz, “Yakın Doğu Üniversitesi ev sahipliğinde çok önemli ve değerli çalışmalar gerçekleştirdik. Bugün geldiğimiz noktada, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde böyle bir komitenin kurulmasının temelinde bu çalışmalarda elde edilen birikim ve çabalar yatmaktadır. Katıldığımız kongreler ve paneller ile üniversitede yürüttüğümüz bilimsel çalışmalar çok önemli çünkü tüm veriler artık teoriden uygulamaya dönüşüyor. Bu süreci odağına alarak engelli bireylerin topluma etkin katılımı için bilimsel katkılar sunan Yakın Doğu Üniversitesine bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.
“Ülkemizdeki altı bin engelli bireyin hayatını, hep birlikte dönüştürmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullanan Ahmet Akdeniz, “Özellikle görme engelli bireylerin erişilebilirlik konusundaki sorunlarının giderilmesi öncelikli konularımızdan biri olmalıdır. Günümüzde elimizdeki dijital araçların, görme engellilerin erişimine uygun şekilde tasarlanması büyük önem taşımaktadır. Tüm kurum ve kuruluşların bu alanda daha fazla ilerleme kaydedeceğine ve önemli değişimlere öncülük edeceğine inanıyorum” dedi.
Prof. Dr. Zehra Altınay: “Bu birlikteliğin ve iş birliğinin, daha eşitlikçi ve bilinçli bir toplum için ilham kaynağı olacağına inanıyorum.”
Konuşmasına “Yıllardır usanmadan ve yılmadan verdiğimiz mesaj, toplumsal dönüşümün hep birlikte mümkün olabileceğidir. Bugün, bilimsel açıdan da önemli bir konferansa ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerini ile başlayan Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı ve KKTC Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Prof. Dr. Zehra Altınay, konferansta emeği geçen herkese teşekkür etti.
“Bu iş birliği, gerçekten bir yürek işidir” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Zehra Altınay, “Bu konferans, eğitim ve teknolojiyi bir araya getirerek toplumu nasıl daha ileriye taşıyabileceğimiz konusunda bir yol haritası oluşturacak. Bu birlikteliğin ve iş birliğinin, daha eşitlikçi ve bilinçli bir toplum için ilham kaynağı olacağına inanıyorum” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Özhan Kalaç: “Engelli bireylerin hizmetlere ulaşımında web sayfaları ve mobil yazılımlar oldukça kritik bir rol oynuyor.”
Yoğun katılımla gerçekleşen engelsiz bilişim çalışmalarının geleceğe dair umutları canlı tuttuğunu belirten Dr. Mustafa Özhan Kalaç, “Engelli bireylerin hizmetlere ulaşımında web sayfaları ve mobil yazılımlar oldukça kritik bir rol oynuyor. Bu araçların erişilebilir olması, kamu hizmetlerinden herkesin eşit şekilde yararlanabilmesi adına önemli bir gündem maddesi” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de bu alanda gerçekleşen ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmaların artık son aşamaya geldiğini yakın bir zamanda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle yayınlanacağını belirten Dr. Mustafa Özhan Kalaç, bu genelde ile tüm kamu kurumlarında web sayfalarının ve mobil yazılımların erişilebilirliğinin zorunlu hale getirileceğini vurguladı. “Dileğimiz, benzer çalışmaların sizlerin öncülüğünde en kısa zamanda hayata geçmesi ve kamu hizmetlerinin erişilebilirliğinin sağlanmasıdır” ifadelerini kullanan Dr. Mustafa Özhan Kalaç, “Bu çalışmalar, engelli bireylerin eşit bir şekilde toplumsal yaşama katılımı için hayati bir öneme sahip” dedi.
Beklenen zirve başladı
Beklenen zirve başladı
EditorCumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın katılımı ile Yakın Doğu Üniversitesi’nde başlayan “KKTC Engelsiz Bilişim Günleri”, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’tan uzmanları bir araya getirdi.