GENETİK HARİTALAMA İLE KANSERDE KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ MÜMKÜN

Kanser, günümüzde tüm dünyadaki en önemli sağlık sorunlarından biri olmaya devam ederken, yenilikçi tıp teknolojileri ile birlikte tedavi yöntemleri de büyük bir değişim göstermektedir. Son yıllarda kanser tedavisi öne çıkan bireyselleştirilmiş tedaviler, zamanla gidişi olumlu değişimler değişen çözümler için umut verici bir alternatif sunuyor.

Bayındır Söğütözü Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ece Esin, bireyselleştirilmiş tedavinin kanser tedavi rejimi olarak nitelendirildiğini belirterek, genetik haritalama sayesinde en uygun şekilde belirlenebildiğini, bu sayede başarının arttığını ve yan etkilerin önlendiğini vurguladı.

'Bireyselleştirilmiş Tedavi' yöntemi, Amerika Gıda ve İlaç Denetleme Ajansı tarafından, 'doğru kişi, doğru zamanda doğru dozda, doğru ilaç ile tedavi tedavisi' olarak tanımlanıyor. Daha geniş kapsamlı, bireyselleştirilmiş tedavi, bireyin kendi yaşına, özelliklerine göre ayarlanmış, kendi seçimleri de göz önünde bulundurularak tedavi, bakım ve hizmetin her aşamada (prevansiyon-tanı-tedavi ve takip) şekillendirilmesi olarak ifade edilmektedir.

KANSER HÜCRELERİ KİŞİYE ÖZEL GENETİK ŞİFRE TAŞIYOR

Kanserin kişinin kendi sağlıklı gelişmesinden gelişmesi ve her hücrenin kişiye özel genetik şifre taşıdığını belirten Bayındır Söğütözü Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölüm Başkanı Doç. Ece Esin, " Kanser hücrelerinin genetik tedavilerinin tedavisi yükseltiliyor. Genetik haritalama sayesinde kanserli yapısı ayrıntılı bir şekilde incelenerek, hangi tedavinin tedavide uygun olduğu belirlenebiliyor. dedi.

GENETİK TESTLER DOĞRU TEDAVİ PLANI OLUŞTURULMASINDA YOL GÖSTERİCİ OLUYOR!

Genetik testlerin, kanserli olup olmadığı, hangi iyileşmenin daha iyi yanıt vermesini sağlayarak, yöntemleri artırdığını ve gereksiz tedavilerin olumsuz etkilerinden koruduğunu bildiren Doç. Ece Esin, "Bireyselleştirilmiş tedaviler ile tedavi edici kansere neden olan tedaviye yönelik genetik haritaları çıkartılarak tedavi genetik şifreleri çözülüyor . Son yıllarda tedavilerin tedavisi için tedavi bir çığır açtı. diye konuştu.

Hastaya, kişiye özel tedavi olanağı sunabilmek için kişinin kanser dokusu veya kanında dolaşan tümör DNA'sının elde edilen tümörün sistemlerine uygun olup olmadığı test edilerek aktaran Doç. Dr. Ece Esin, hedefe yönelik tedavi sürecinin nasıl verileceğini açıkladı: 

"Günümüzde sorunlu sorunlar olarak hassas gen analiz yöntemleri ile kanserleşme süreci ana rol alan gen bozuklukları saptanmaya çalışılır. Elde edilen sonuçlardan yola çıkarak, o kadar çürük yapılan işlemler ve elde edilen var olan hedefe yönelik tedavi yöntemleri gözden geçirilerek multidisipliner onkoloji ekibince bu durum tedavisi ve prosedürlerine uygun tedavi yöntemleri karar verilir."

GENETİK TARAMA HANGİ KANSERLERDE YAPILIYOR?

Ulusal tıbbi testlerin dar paneller halinde de uygulanabildiği süre boyunca birçok geniş panel testlerinin Amerika ve Avrupa'daki bazı merkezlerde incelendiğini belirten Doç. Ece Esin "İsteyen hastaların kan ya da yardım örnekleri bu laboratuvarlara alınıp alınan tedavilere göre planlanıyor. Genetik testler, özellikle akciğer, meme, kalın çıkış, böbrek ve melanom adı verilen cilt kanserlerinin özel bir tür olmak üzere birçok kanser türünün yavaş yavaş üremeye başlaması. Bu genetik haritalama yöntemi ile aynı zamanda immünoterapi tedavilerinin de ne derece etkili olabildiğini tespit edilebiliyor." dedi.