Eskinin uzun soluklu kariyer modelleri artık mutlu çalışanlar yetersiz kalıyor. Yaşam sürelerinin uzaması, teknoloji sunma olanakları, kişisel rahatlık ve ekonomik güvence olanağı kariyer yolculuğunda yeni alternatiflere yönelmenin sebepleri arasında yer alıyor. Günümüzde geleneksel kariyer modelleri yerini Dalgalı Kariyer, İkinci Kariyer Dalgası ve Portföy Kariyer gibi daha esnek ve bireyselleştirilmiş modellere bırakıyor.
Bir şirkette veya tek bir ürün uzun yıllar önce geçmişte normal görülürken, günümüz iş dünyasında özellikle genç çalışanlar 'Dalgalı Kariyer'e yöneliyor. Sık sık değişen, değişen sektörlere geçiş ve farklı deneyimlerle değiştirilen 'Dalgalı Kariyer' modeli giderek daha fazla benimseniyor. geçmişteki 'istikrarsızlık' olarak görülen bu durum, artık çok yönlülük, adaptasyon yeteneği ve zengin bir deneyim olarak değerlendiriliyor.
Başarıya giden yol haritası
Dalgalı kariyerinin temel özellikleri arasında; farklı sektörlerde, sektörlerde veya iş türlerinde deneyim kazanma (çeşitlilik), üretken iş piyasası ve kişisel ilgi uygunluk uyum sağlama (esneklik), yeni becerilerin kazandırılması ve sürekli kendini iyileştirme (sürekli öğrenme), yeni fırsatların değerlendirilmesi ve bilinmeyen adım atma cesareti (risk alma), farklı sektörlerden ve alanlardan kesintiler yer alıyor.
Dalgalı kariyer, profesyonellere geniş bir beceri ve deneyim yelpazesi kazanma, daha fazla iş tatmini ve kişisel gelişim fırsatı, gelecek iş pazarlarının koşulları daha iyi uyum sağlama, daha fazla iş ve gelir fırsatı ve kariyer seçeneği gibi fırsatlar sunmaktadır.
Kıdemliler 'ikinci kariyer' arayışında
İş dünyasında yükselen bir başka trend ise İkinci Kariyer Dalgası. Bu, genellikle orta yaştaki yaşlı çalışanların kariyerlerinde bir değişim yaparak yeni bir alana yönelmelerini ifade ediyor. Mevcut iş gücünün pazarının sunduğu çıkışın yanı sıra profesyonelin mevcut işinden tatmin olmamaya pazarlanması ve farklı bir alanda kendini daha mutlu hissedebileceğini düşünmesi de bu gösterdiğinde başarılı oluyor. Bazı durumlarda ek bir gelir kaynağı oluşturmak için ikinci bir kariyere yönelenler oluyor.
Çalışanların beceri tabanı zenginleşiyor
Portföy Kariyer yaklaşımını benimseyen profesyoneller de bir kuruma bağlı olarak tam zamanlı çalışma yerine, beceri paketlerini geliştirerek, bağımsız işlerle geçimini sağlıyor. Tek bir işverene-müşteriye bağlı bir model yerine, farklı şekillerde bağlı çalışma, farklı gelir kaynaklarına sahip olarak riski azaltma anlamına geliyor. Portföy Kariyer, çalışanların beceri tabanını zenginleştirmelerine, sürekli öğrenilen bir yeteneklerine sahip olmalarına ve iş-özel yaşam dayanıklılığını sağlayan tükenmemişlik risk harcamalarına, dolayısıyla giderek artan bir kişisel rahatlama ve iş tatminine yol açar. Portföy Kariyer, farklı yetenekler geliştirmesini, farklı insanlarla tanışıp yeni ağlar kurmasını, çoklu görev yapısı nedeniyle sürekli öğrenen bir yapıya bürünmesini sağlıyor.
Çok yönlü gelişmeler için eğitimler önem kazanıyor
Geleceğin çalışma kültürünü yeniden belirleyecek olan bu yeni kariyer yaklaşımları ve çalışma biçimleri, kariyer ve kişisel gelişim odaklı eğitimlere olan ilgiyi de giderek artırıyor. Hızla elde edilen iş dünyasında yeni elde etmek elde ederek rekabette Üstünlük kazanmak isteyen profesyoneller, sürekli öğrenme ve gelişim ihtiyaçları çerçevesinde farklı eğitimlere yöneliyor.
Kariyer odaklı online eğitim platformu Teedo CMO'su Cansu Karagül , “Artık tek bir şirkette 40 yıl çalışılan dönemler çok geride kaldı. Bugün, özellikle genç şirketlerin farklı şirketlerde, farklı şirketlerde farklı şirketlerde mesleki bilgi ve kişilere dağıtılması ve kendileri için en uygun kariyer yolunu çizmek istiyorlar. Örneğin, bir yazılımcı kariyerine freelance projelerile başlıyor, sonra kısa bir süre yurt dışında gönüllü bir projene olarak, sonra kurumsal bir şirkette ürün yöneticisi çalışıyor, sonra belki bir başka alanda faaliyeti deniyor. farklı bölgelere ve rollere yönelerek deneyim biriktiriyor, becerilerini çeşitlendiriyor. Böylece doğrusal bir kariyer yolundan ziyade, her durağanlığında kendine bir şey katan 'dalgalı' ama zenginleştirici bir kariyer yaklaşımı benimsiyor.” dedi.
Gençlerin yanı sıra, orta profesyonellerin ve bağımsız olarak çalışmak isteyen de farklı kariyer fırsatları bulmaya odaklanan Karagül , "Bu yeni kariyer modellerinin ortak noktası sürekli öğrenme ve zorunlu kalabilmeleri için çalışabilirler. Kalite Uzmanı gibi roller, bu anlamda büyük ilgi görüyor. Teedo'da bu alanlardaki eğitimlerimiz olan yoğun ilgiden bunu net olarak görebiliyoruz. Aynı şekilde, son zamanlarda yükselen mesleklerden Sürdürülebilirlik Yöneticisi, Müşteri Yöneticisi veya Marka Yöneticisi gibi roller da farklı bölümlerin ve profesyonellerin profesyonellerin katılımıyla diğer önemli roller arasında yer alıyor. Tüm bu içgörüleri ve bilgileri, bu alandaki eğitim programlarımıza merkezi özgeçmişlerinden ve motivasyonlarından ediniyoruz.” diye konuştu.
Türkiye'deki iş gücünü geliştirme misyonuyla hareket eden Teedo , en güncel ihtiyaçlara göre sürekli güncellediği canlı ve online eğitim programlarıyla beyaz yakalıların kariyer yolculuklarını sürdürüyor. Türkiye'nin en başarılı C düzeyindeki yöneticilerinden oluşan eğitmen kadrosuyla beyaz yakalıların sürekli yeni deneyimler, beceriler ve bilgi kazanmasını sağlarken, aynı zamanda güçlü bir ağ kurma imkanı sunuyor.