Nilüfer'de Irmak Zileli ile Bellek ve Benlik Üzerine Keyifli Bir Söyleşi

Nilüfer Belediyesi'nin düzenlediği Koza Buluşmaları'nın bu ayki konuğu, ödüllü yazar ve antropolog Irmak Zileli oldu.

Son romanı "Şimdi Buradaydı" ile okurlarıyla buluşan Irmak Zileli, Koza Kütüphane'de Hakan Akdoğan'ın moderatörlüğünde gerçekleşen "Bellek ve Benlik" temalı bir söyleşiye katıldı. Etkinlik, edebiyatseverlerin yoğun ilgisini çekti.

Irmak Zileli yazarlık yolculuğunu anlattı

Söyleşi boyunca yazarlık yolculuğunu paylaşan Irmak Zileli, bilinç akışı tekniğini benimsediğini ve tüm romanlarında iktidar-birey ilişkisini temel aldığını vurguladı. İktidarın her zaman olumsuz bir anlam taşımadığını belirten Zileli, toplumun ve ailenin her noktasında var olan iktidar dinamiklerinin bireyi sürekli şekillendirdiğini ve bunun da bireysel tarihi ve benliği oluşturduğunu ifade etti. Kayıpların unutturulması, ideal benliğin dayatılması ve konfor alanından çıkmama durumlarının biat eden bireyler yarattığını söyleyen Zileli, bu durumun birey-devlet ilişkisinde de benzer şekilde işlediğine dikkat çekti.

Irmak Zileli ilk romanını anlattı

İlk romanını yazma sürecini de aktaran Zileli, "Roman yazma gibi bir düşüncem yoktu. Ancak 'Babam şimdi ölse ne yapardım?' sorusu beni tetikledi ve yazmaya başladım. Yazarken hiçbir şeyi unutmadığımı gördüm. Belleğin kapalı yanını açan şey ise sorgulamaktı. Kişi kendini yazmaya teslim ederse bilinç kendini kullanıma sunuyor" dedi.

Edebiyatın okurla güçlü bir bağ kurması ve onları sorgulamaya teşvik etmesi gerektiğine inanan Zileli, akıcı metinler yazarken okurun uyanık kalmasını istediğini belirtti. Bu nedenle romanlarının finallerini açık bıraktığını söyleyen Zileli, böylece okurun hikayeyle vedalaşamayarak düşünmeye sevk edildiğini ve bunu yaratmanın kendisi için önemli olduğunu dile getirdi.

Söyleşinin ardından Irmak Zileli, katılımcıların sorularını yanıtladı ve kitaplarını imzaladı.