Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi'nde başlayan ve iki gün sürecek olan sempozyum, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı, Tarih Vakfı ve Bursa Kent Konseyi'nin katkılarıyla hayata geçirildi. Sempozyumda, bilim insanları ve araştırmacılar Osmanlı klasik döneminden günümüze Bursa'daki emek ve endüstri tarihine dair özgün çalışmalarını sunacak. Altı oturum ve üç yuvarlak masa toplantısının yapılacağı etkinliğe, Türkiye ve uluslararası araştırma kurumlarından çok sayıda bilim insanı katılıyor. Açılış törenine Başkan Mustafa Bozbey'in yanı sıra Büyükşehir Belediyesi yöneticileri, Tarih Vakfı Genel Sekreteri Nurşen Gürboğa, Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy ve tarih meraklıları da iştirak etti.
Başkan Mustafa Bozbey konuşmasında, Bursa'nın hem sanayi alanında öncülük ettiğini hem de sendikalaşma konusunda önemli gelişmeler yaşadığını belirtti. Tarih boyunca birçok yeniliğin ve kritik kararın alındığı bir kent olan Bursa'nın 8500 yıllık zengin bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatan Bozbey, bu döneme ait emek ve endüstri bağlantılarının da incelenmesi gerektiğini söyledi. Bursa'nın tüm değerlerine sahip çıkmanın ve gelecek nesillere aktarmanın bir sorumluluk olduğunu vurgulayan Başkan Bozbey, "1/100.000'lik Çevre Düzeni Planı çalışmalarında Bursa'nın geçmişindeki emek ve endüstri ilişkilerine de yer vermeliyiz. Ancak o zaman kentin geleceğine doğru yön verebiliriz" dedi ve sempozyumun hayırlı olmasını diledi.
Tarih Vakfı Genel Sekreteri Nurşen Gürboğa ise Bursa'nın emek ve endüstri alanında köklü bir geçmişi olduğunu ve Osmanlı'nın sanayileşme, kapitalistleşme ve emek süreçlerinin Bursa tarihi üzerinden izlenebileceğini ifade etti. Gürboğa, Bursa'nın ipek tarihiyle özdeşleştiğini ve kentin göçmen şehri olmasının da önemli bir anlatısı olduğunu belirterek, sempozyum boyunca bu uzun tarihin belirli kesitlerine odaklanılacağını söyledi.
Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç, sempozyumun Bursa'nın emek ve endüstri tarihini kayıt altına alma amacını taşıdığını ve eski Merinos Fabrikası'nın arşivinin de Tarih Vakfı ile iş birliği içinde dijitalleştirilerek araştırmacıların hizmetine sunulacağını açıkladı. Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy da sempozyumun özellikle Osmanlı'dan Cumhuriyet'e kadar olan endüstrileşme ve emek bölümüne odaklanmasının önemine değindi.
Konuşmaların ardından Başkan Bozbey, Nurşen Gürboğa ve diğer konuşmacılara günün anısına hediyeler takdim etti. Sempozyum, İbn Haldun Üniversitesi'nden Suraiya Faroqhi'nin 'Erken modern dönemde (16., 17. ve 18. yüzyıllarda) Bursa'da tekstil sektöründe çalışanlar' konulu sunumuyla oturumlarına başladı.