Bursa Siyah İncirinde Ethephon Kullananlara Büyük Ceza!

Türkiye üretiminin yüzde 90'nını karşılayan Bursa siyah incirinde Ethephon kullanımı başta olmak üzere kesim ve ihracat kurallarına uymayanlara 10 bin TL’ye kadar idarî para cezası verilecek.

Türkiye üretiminin yüzde 90'nını karşılayan Bursa siyah incirinde Ethephon kullanımı başta olmak üzere kesim ve ihracat kurallarına uymayanlara 10 bin TL’ye kadar idarî para cezası verilecek.

Kentin en önemli ihraç ürünü olan ‘Bursa siyahı’ incirinin pazar değerini korumak amacıyla Bursa Valiliğince ‘Bursa siyahı incirinin kesim ve ihraç tarihlerine uyulması ve Ethephon kullanılmaması’ Hakkında genelge yayınlandı.

Valilik genelgesinde; kendine has rengi, tadı ve nefaseti ile Bursa siyah inciri olarak tescillenen ve Bursa'ya özgü olan Bursa siyah incirinin, üretim aşamalarında uyulması gereken kurallar ile özellikle Ethephon kullanılmaması konusunda uyulması gerekenler ele alındı.

Kesim ve ihracat tarihlerine uyulması konularında üretici, kamu kurumları ve ihracatçılarca yürütülecek iş ve işlemler ile genelgeye uymayanlara yapılacak yaptırımlar da duyuruldu.

Kendine has rengi, tadı ve nefaseti ile ‘Bursa siyah inciri’ olarak tescillenen meyvenin Bursa'ya özgü bir marka olduğu belirten Vali Münir Karaloğlu, “Türkiye siyah incir üretiminin yüzde 90'nını karşılayan Bursa’da yılda 20 bin ton civarında üretiliyor. Bunun yüzde 80'i yaş olarak ihraç edilip yılda ülkemize 25-28 milyon dolar döviz girdisi sağlamaktadır.” dedi.

Bursa siyah incirinin bazı alanlarda zeytin ve bağ üretim alanları ile karışık tesis edildiğine dikkat çeken Karaloğlu, “Zeytin ve bağ etmenlerine karşı mücadele esnasında zirai ilaç bulaşma riskine karşı ilaçlamaların, havanın rüzgârsız olduğu sabah ve akşam saatlerinde elle yapılması, ilaç bulaşma riskini azaltacaktır.” şeklinde uyarıda bulundu.

Önceki yıllarda bazı üreticilerin incirde erken olgunlaşmayı teşvik eden Ethephon kullandığını işaret eden Vali Münir Karaloğlu, bunun da ülke ve üreticileri adına ciddi sorunlara neden olduğunu söyledi.

Ethephonun yapay bir olgunluk sağlıyor gibi görünmesine rağmen ürünün kalitesini bozup raf ömrünü azalttığına dikkat çeken Karaloğlu, piyasaya aşırı ürün arzı nedeniyle fiyatların düşüp gelir kaybına neden olduğuna değindi.

Ethephon başta olmak üzere özellikle kesim ve ihraç tarihlerine uyulması gerektiğine dikkat çekilen genelgede uyuması gerekenler şöyle sıralandı:

-İlimizde yetiştirilen Bursa siyah incirinde zirai mücadelede rüzgârın yönü, şiddeti, hava akımı gibi unsurlar uygun olduğunda elle ilaçlama yapılarak, ilaç bulaşmasına asla fırsat verilmeyecek.

-Bursa siyah incirinin kesim (hasat) tarihi; iklim koşulları, sulama, bakım şartları ve doğal olgunlaşma durumlarına dikkat edilecek.

-Üreticilerce olgunlaşmayı hızlandıran Ethephon etkili maddeli Bitki Gelişimini Düzenleyiciyi kesinlikle kullanmayacak.

Denetim ekiplerince denetimlerin aralıksız devam edeceğinin altı çizilen genelgede; “Yasaklamaya uymayanlar hakkında, hasat öncesi denetim kapsamında yapılan analiz sonucunda tavsiye dışı bitki koruma ürünü kullanımı tespit edilmesi durumunda idari para cezası verilecek. Analiz sonucunda tespit edilen yasaklı Bitki Koruma Ürünü kullanılan ürünlerde hasat öncesi ve sonrası denetim talimatı gereği imha ve gerekli işlemler uygulanacak. Yasaklanan Bitki Koruma Ürünü kullananlara ve uygulama yapanlara 10 bin TL idarî para cezası verilir.

Ürünlerin, insan sağlığı için risk oluşturması durumunda ürünler masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılır ve mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir. Aykırılık sadece etiket bilgilerinden kaynaklanıyor ise idarî para cezası 5 bin Türk Lirası olarak uygulanır."