Yaz tatilinin sonuna geldiğimiz bugünlerde, hem öğrencilerin hem de ailelerin okula dönüşle ilgili kaygılarında artış yaşanıyor. Yaz tatili sonrası okula dönüş sürecinde ailelerin çocuklarına nasıl yaklaşmaları gerektiği ile ilgili önerilerde bulunan Acıbadem Kayseri Hastanesi Psikoloğu Sevim Buzkan Ertuğrul, ”Bu döneme hiçbir konuşma yapılmadan bir anda geçiş yapılması okula başlangıcı zora sokarak aile ve çocuk için travmatik bir sürece neden olabilir” diye konuştu.
Psikolog Sevim Buzkan Ertuğrul, okula dönüşü kolaylaştırmak için ailelere şu önerilerde bulundu: "Aileler çocuklarıyla okul dönemini ve geçecek bir seneyi konuşmalıdırlar. Okul konusunu devamlı gündeme getirmek de çocuğu okuldan soğutup, daha başlamadan uzaklaşmasına sebep olacaktır. Bu nedenle okul sürecine girilmeden birkaç gün önce okulun başlayacağı hatırlatılarak bir giriş yapılabilir.
Çocuğa okul dönemi boyunca destek olunacağı, önemli olanın derslerde alacağı notlardansa kazanacağı bilgilerin, bu bilgileri hayata geçirmesinin, kişilik gelişiminin, olumlu arkadaş ve çevre ilişkilerinin olduğu söylenerek olumlu yönde teşvik edici konuşmalar yapılmalıdır. Bu dönemde karşılaştığı her sorunu rahatça dile getirebileceği, ne olursa olsun yanında olunacağı hissettirilmelidir.
Unutulmaması gereken diğer önemli bir detay da her çocuk için okula dönüş ve uyum süreci farklılık göstermektedir, bazısı için bu dönem kolay ve hızlı olurken, bazısı için sancılı ve yavaştır. Kişisel farklılıklardan dolayı başka çocuklarla kıyaslama yapılmamalıdır.
Çocukların bir anda tatil modundan çıkıp okula adapte olmaları beklenmemelidir. Onlara zaman tanıyıp anlayışlı ve sabırlı olunmalıdır. Bu dönem zamanla çocuk için oturmaya başlayacaktır."
Velilere Hayati Uyarılar!
Velilere Hayati Uyarılar!
EditorPsikolog Sevim Buzkan Ertuğrul, okulların açılmasıyla birlikte çocuklarda görülen en büyük rahatsızlığın okula geri dönüşte uyum sorunu olduğunu ifade etti. Ertuğrul, bazı çocukların okula çabuk uyum sağlarken bazı çocuklarda bu sürenin geçi olabileceğine işaret ederek, “Aileler kişisel farklılık gösteren uyum konusunda çocuklarını başka çocuklarla kıyaslamasın” dedi.