Madencilik sektörü temsilcileri, torba yasadan sonra 5 bine yakın madencinin işsiz kaldığını, bir o kadarının da işsiz kalmak üzere olduğunu söyledi.
Soma’daki maden faciasında 301 kişi hayatını kaybedince torba yasaya madencilikle ilgili maddeler eklendi. Bu ay çıkarılan torba yasa, maden işletmelerinin maliyetini artırdı. Maliyetler artınca Zonguldak’ta 22, Ermenek'te 9, Gediz'de 7 maden ocağı üretime ara verdi. Başka maden ocaklarının da üretime ara vermesinden endişe ediliyor. Sektör temsilcileri, torba yasaya tepki gösteriyor, yasadaki hataların düzeltilmesini istiyor.
4 BİN İŞÇİ BEKLEMEDE
Ege Maden İhracatçılar Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, "Şu anda Soma bölgesi beklemede. Zonguldak’ta 5 bin kişinin işine son verildi. Neredeyse 4 bin kişilik işçi arkadaşlarımız beklemede. Yeniden bir düzenleme ve iyileştirme olmazsa benim kişisel izlenim Soma’da da Zonguldak örneğinde olduğu gibi bazı kısıtlamalar ve iş çıkışları olacak gibi.” dedi. Kaya, madencilerin, 'Ya yeniden fiyat revizyonuna gideceğiz ya da kapıya kilit vurup gideceğiz' dediklerini aktardı.
İŞÇİLER ÜCRETSİZ İZNE GÖNDERİLDİ
Genel Maden İş Başkanı Eyüp Alabaş ise tahminen 3 bin 500 kişinin işten çıkarıldığını, kış şartlarının yaklaştığı dönemde madencilerin işsiz kalmalarından yana olmadıklarını ifade etti. Torba yasaya göre yer altında maden işinde çalışanlara asgari ücretin iki katından aşağıya maaş verilemeyeceğini hatırlatan Alabaş, Zonguldak’ta sahada çalışan 22 şirketten 21'inin kömür üretim maliyetlerini artırdığı gerekçesiyle üretime ara verdiği aktardı. Bir şirketin çalışanlarına kıdem tazminatlarını ödemek istediğini söyleyerek tebligat imzalattığını kaydeden Alabaş, diğerlerinin çalışanlarını ücretsiz izne ayırdığını ifade etti. Eyüp Alabaş, iki asgari ücret uygulamasından taviz verilmeden çözüm yolu bulunmasını talep etti.
ÖLÇÜSÜZ KİTAPSIZ YASA ÇIKTI
Madencilik Sektörü Başkanlık Konseyi Birliği Başkanı İsmet Kasapoğlu, son dönemde yapılan birçok eylemin siyasal hesaplarla ele alındığına dikkat çekti. 'Soma’da facia yaşandı, iş güvenliği konusunda yasa çıkaralım, güvenli hale getirelim' dendiğini kaydeden Kasapoğlu, şöyle devam etti: “Kanunu görüyorsunuz. Onun içinde madencinin yer altı güvenliğini sağlayan düzenleme var mı? Geçici, siyasal, maddi avantajlar sağlamak için yasada düzenlemeler var. İnsanlar ölüyor sen bunu maddi imkanlarla sağlamaya çalışıyorsun. Bunun anlamı nedir? Ölçüsüz, kitapsız yasa çıktı. Bunun bir takım olumsuzlukları ortaya çıkacak. Birileri inşallah çıkar bunu düzeltemeye çalışır.”
ÇALIŞMA SÜRESİNİ 6 SAATE İNDİRMEK YER ALTINDAKİ GÜVENLİĞİ ARTIRMAZ
Yer altında çalışma süresinin 6 saate indirilmesini eleştiren Kasapoğlu, çalışma süresini kısaltmanın yer altındaki güvenliği sağlamayacağını, işverene külfet oluşturacağını vurguladı. Kasapoğlu, şunları kaydetti: “Bu kadar mantıksız işler yapılır mı? Almanya'da potasyum madeninde çalışıyoruz. 300 metre aşağıya iniyoruz. Çalışma süresi 8 saat. 500 metre aşağı inenin çalışma süresi 6 saat. Olur mu öyle bir şey? Her işletmenin ekonomisi farklıdır. Farklılıklar var. Mutlaka madenciliğe külfet getirecektir bu düzenleme. Madenciliğin Türkiye’de küçülmesine gidecektir bu süreç. İşsizliği artırmasının yanı sıra bu yasa Türkiye’nin ekonomisine vurulan bir darbe olacaktır.”
Torba Yasa Madenciyi Vurdu!
Torba Yasa Madenciyi Vurdu!
EditorMadencilik sektörü temsilcileri, torba yasadan sonra 5 bine yakın madencinin işsiz kaldığını, bir o kadarının da işsiz kalmak üzere olduğunu söyledi.