SAĞLIK:
A.S. HASTALARINA ÖZEL EGZERSİZ KANALI!
Omurga ve etraf eklemleri etkileyebilen bir iltihaplı romatizma olan Ankilozan Spondilit (AS), özellikle 15-40 yaşlarında genç erişkinleri etkiliyor ve erkeklerde biraz daha sık görülüyor. Türkiye’de her 200 kişiden birinde görülen AS hastalığı, ilerleyen dönemlerde, hastalarda şiddetli ağrılara, omurgada hareket kısıtlılıklarına ve şekil bozukluklarına bağlı maluliyete neden olabiliyor. Hastaların günlük hayatını olumsuz etkileyen bu ağrıların ve kısıtlılığın azaltılması için Türkiye Romatoloji Derneği ve Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği iş birliğiyle gerçekleştirilen Ankilozan Spondilit Egzersizleri Youtube kanalı hayata geçirildi.

Uluslararası Spondilit Artrit Değerlendirme Topluluğu (ASAS) ve Romatizmal Hastalıklarla Savaş (EULAR) gibi global grupların da belirttiklerine göre düzenli ve uygun egzersiz programlarının teşvik edilmesi önerilmektedir. Bu bilgilerden yola çıkarak, Türkiye’de hastaların rutin tedavilerine ek, düzenli ve doğru egzersiz programları ile tedavilerini desteklemek amacıyla gerçekleştirilen proje, yüzlerce hastanın tedavisine kolay ulaşılabilir ve uygulanabilir bir yardım sağlayacak. Postür, solunum, güçlendirme ve germe olmak üzere dört farklı ana başlıkta hazırlanan videolarda hastalar, uygun ve doğru pozisyonda evde yapabilecekleri basitlikte egzersizlerden oluşuyor.

AS hastaları için doğru egzersizler tedaviyi destekliyor!
Hastalarının tedavi sürecine destek olmak amacıyla Ankilozan Spondilit Egzersizleri Youtube kanalını hastalarla buluşturduklarını belirten Türkiye Romatoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gül proje hakkında şunları söyledi: ‘’AS’nin ilk belirtileri 15 ile 40 yaşları arasında kendini gösteriyor. AS’de erken tanı ve doğru tedavinin başta omurga olmak üzere, hastalığın etkilediği eklemlerinde oluşabilecek hasarları ve kısıtlılıkları önlemekte belirleyici bir etkisi oluyor. Hastaların düzenli doktor kontrolleri ve tedavilerine ek olarak, doğru egzersiz programlarının hem eklemlerdeki hareket kısıtlılıklarının önlenmesinde, hem de ağrıların giderilmesinde önemli etkisinin olduğunu biliyoruz. Hastaların egzersizin önemi konusundaki farkındalıklarını arttırmak, düzenli ve doğru egzersizlere doğru kaynaktan ulaşmalarını sağlamak amacı ile hayata geçirdiğimiz Ankilozan Spondilit Egzersizleri isimli Youtube kanalının hastaların tedavilerine yardımcı olmasını ve günlük hayatlarını kolaylaştırmasını hedefliyoruz.’’

40 yaş öncesi yoğun bel ağrıları Ankilozan Spondilit olabilir
Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Ketenci, yayın hayatına başlayan Youtube kanalı ile AS hastalarının yaşam standartlarının arttırılmasını amaçladıklarını belirterek şunları söyledi: ‘’Ülkemizde yapılan çalışmalarda toplumumuzun sadece %3,1’inin egzersiz yaptığı saptanmıştır. Bu nedenle, bu hastalıkta “olmazsa olmaz” olarak tanımlayacağımız bir tedavi yöntemi olan egzersizlerin hastalarımıza önerilmesi, öğretilmesi ve düzenli yapmalarının sağlanması büyük önem taşıyor. Yurt içi ve yurt dışında da hastalığa uygun egzersizlere ulaşmanın zor olduğu gerçeğinden yola çıkarak videoları hazırladık. Bu videoların, AS hastalarının düzenli bir egzersiz alışkanlığı edinmelerinde önemli yer tutacağına ve tedavilerine katkıda bulunacağına yürekten inanmaktayız.’’ Prof. Dr. Ketenci şöyle devam etti: “Hastalar genellikle bel ağrısı, uzun süre devam eden, öğlene doğru ancak açılan tutukluk, eğilip doğrulmada ve yanlara dönmede zorluktan bahsederler. Bu zorluk giderek hareketleri kısıtlar, hastanın yaşam kalitesini düşürür, hayattan zevk almasını azaltır ve hastalık aktivitesini arttırabilir. Düzenli yapılan egzersizlerin, hastalığın aktivitesi üzerine olumlu etkileri gösterilmiştir. Bu nedenle, tüm dünyada Ankilozan Spondilit hastalığının tedavisinde ilaç tedavileri yanında eğitim, fizik tedavi yöntemleri ve egzersizler mutlaka önerilmektedir.”

UCB hakkında
UCB, Belçika Brüksel merkezli nöroloji ve immünoloji kökenli ağır hastalıkların tedavisi için yenilikçi ilaç ve çözümlerin keşfedilmesine ve geliştirilmesine odaklanan global bir biyoteknoloji ilaç şirketidir. 7700’den fazla çalışanıyla yaklaşık 40 ülkede aktif olarak faaliyet göstermektedir. 2016 yılındaki toplam geliri 4,2 milyar Euro’dur. UCB hisseleri Brüksel Euronext borsasında işlem görmektedir (sembol: UCB). UCB’yi @UCB_news hesabıyla Twitter’da takip edebilirsiniz.
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

banner105

Kalbe zararlı 8 gizli faktör
Dünyanın önde gelen ölüm nedeni kalp rahatsızlıkları, ilk bakışta kalple bağlantı kurulamayan pek...

Haberi Oku