SAĞLIK:
Eklem Koruyucu Cerrahi Başarılı Sonuçlar Veriyor

Eklem rahatsızlıklarının her yaşta görülebildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tatari, yaşa bağlı olarak bu sorunların derecesinin de değişiklik gösterdiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Mehmet Hasan Tatari, “Özellikle ileri yaşlarda, halk dilinde kireçlenme de denilen diz kıkırdakları dejenerasyonu, yaşam kalitesini olumsuz olarak etkiliyor. Eğer hastanın yürüme gibi günlük fonksiyonları bozulmuşsa, ağrıları arttıysa ve diğer tedavi yöntemleri başarısız olduysa o zaman diz protezi uyguluyoruz. Diz protezi operasyonu yaklaşık 1, 1.5 saat kadar sürüyor. Hasta ertesi gün ayağa kalkıp yürüyor. 3 günde taburcu oluyor. Normal yaşama dönme süresi kişiden kişiye değişiyor. Bundan sonraki süreç ise hekim kontrolünde devam ediyor” diye konuştu.

KIKIRDAK NAKLİ UYGULANIYOR

Daha genç hastalarda ise diz protezi yapmanın bazı sakıncaları bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Mehmet Hasan Tatari şöyle devam etti: “Diz protezi zaman içinde gevşeyebiliyor ve yenilenmesi gerekebiliyor. Bu nedenle daha genç, 40- 60 yaş arası hasta grubunda protez uygulamıyoruz. Eklem koruyucu cerrahiler burada devreye giriyor. Bu yöntemde eklem bozulmadan, bazı medikal ve cerrahi müdahaleler yapılıyor. Kıkırdak dejenerasyonu olan kişilerde tedavinin en önemli iki unsuru kilo vermek ve egzersiz yapmaktır. Özellikle erkek kadın farkına baktığımızda; benzer tabloyla bize gelen bir kadın hasta yürüyemezken erkek hasta kasları ve kemikleri daha güçlü olduğu için yürüyebiliyor”

Tatari: “İkinci aşamada ise hyaluronik asit, PRP, kök hücre, kollajen gibi eklem içi enjeksiyonlar geliyor. Bunlar hastalığın gidişatını değiştirmez ancak bir süre ağrısız hayat sağlar. Gerekirse bu tedavi tekrar edilebilir. Eklem koruyucu cerrahi kapsamında yapılan kıkırdak nakli, dizinde kireçlenmesi olmayan dizin sadece belli bir bölgesinde hasar bulunan daha genç olan hastalarda uygulanan bir işlemdir. Kıkırdak kişinin kendi vücudundan alınabildiği gibi kadavradan da temin edilebilir” dedi.

HEM EĞRİLİK DÜZELİYOR HEM DE AĞRI DİNİYOR...

Prof. Dr. Mehmet Hasan Tatari şu bilgileri verdi: “Eklemdeki kireçlenme şiddeti çok değilse, protez uygulama yaşı henüz gelmemişse hastaların özellikle dizlerinin birbirine bakan iç kısımlarında kıkırdak kaybı, ağrı ve buna bağlı olarak parantez bacak görüntüsü oluşuyor. Bu durum, bir süre sonra tedavi edilmezse hem bacağın deformasyonu gözle görülür şekilde artıyor hem de ağrı artıyor. Ortalama 40 - 60 yaşlarındaki hasta grubunda eğer aşırı obez değilse veya romatizmal bir hastalığı yoksa bir düzeltme ameliyatı yapıyoruz. Yüksek Tibial Osteotomi adı verilen bu operasyonla kaval kemiğini diz eklemi altından kesip düzelterek bacaktaki eğriliği de düzeltiyoruz. Böylece diz ekleminin her iki tarafına eşit miktarda yük verilmesini sağlamış oluyoruz. Bu ameliyat sayesinde hem bacak deformitesini, hem de ağrıyı düzeltiyoruz. Böylelikle ileride gerekebilecek bir diz protezi kullanma ihtimalini de büyük oranda engellemiş ya da ötelemiş oluyoruz”

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

banner105

Kalp masajını herkes yapamaz
14-20 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet...

Haberi Oku