SAĞLIK:
Gözünü Çok Ovuşturanlar Dikkat! Keratokonus Riski Taşıyor Olabilirsiniz

Özellikle 15-25 yaş aralığındaki gençlerin bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Asena, keratokonusun erken evrede teşhis edilmesinin zorluğuna da değindi.

Keratokonus Nedir? Gençlik Hastalığına Dikkat!

Doç. Bilgehan Sezgin Asena, keratokonus hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaşarak, "Keratokonus, genellikle bir gençlik hastalığıdır. Korneanın şeklinin zamanla değişerek konikleşmesi durumudur. 'Değişebilen konikleşmiş kornea' anlamına gelen keratokonus, yaklaşık olarak her 50 kişide bir görülmektedir" şeklinde konuştu.

Erken Teşhis Hayati Önem Taşıyor

Keratokonusun kesin nedeninin henüz tam olarak bilinmediğini ifade eden Doç. Asena, şu önemli bilgileri aktardı: "Hastalık genellikle 35-40 yaşlarına kadar ilerleme gösterir ve bu yaşlardan sonra kendiliğinden durabilir. Keratokonusun oluşmasında en önemli faktörlerden biri, küçüklükten itibaren devam eden sürekli göz ovuşturma alışkanlığıdır. Keratokonuslu bireylerin çoğunda bu kronik göz ovuşturma öyküsü bulunmaktadır. Genetik yatkınlığın da rolü olabileceği düşünülmekle birlikte, ülkemizde bu konuda kesin bir genetik bağlantı olduğunu söylemek henüz mümkün değildir."

Keratokonus Tedavi Yöntemleri ve Erken Teşhisin Önemi

Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, keratokonusun ilerlemesinin çapraz bağlama (cross-linking) tedavisi ile durdurulabildiğini vurgulayarak, erken teşhisin tedavi başarısı açısından kritik olduğunu dile getirdi.

Tedavi seçenekleri hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Asena, "Keratokonus tedavisinde hibrit lensler kullanılarak başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Lens kullanamayan hastalar için ise korneal halka ameliyatı önermekteyiz. Bu cerrahi yöntemle, görme kalitesinde lensin sağladığına benzer bir iyileşme sağlanabilmektedir" dedi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

banner105

TDB ve DİŞSİAD'dan Ağız ve Diş Sağlığı...
Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) ve Diş Malzemeleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİŞSİAD) iş birliğiyle...

Haberi Oku