Kadınların ortalama 48-49 yaşında son adetleri görülüyor ve menopozun ilerleyen dönemine giriyor. AcıbademFulya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ancak, toplumda menopozla ilgili doğru sanılan bazı hatalı bilgiler kadınları "Artık yaşlandım" düşünceleriyle baş bırakabiliyor. Kadınlar, menopozun yaşadığı hormon değişiklikleri karşısında çaresizlik hissedip, birçok semptomla yaşamak zorunda kalacağını düşünürler. Şu an için güncel olmayan bilgilerle, hormon yerine koyma tedavisi almaktan korkup, uzun dönem kronik olarak mevcut olan hale geliyorlar. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Selcen Bahadır, menopoz sonrası ile ilgili doğru sanılan 12 hatalı bilgiyi anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu!
Menopoza girdiğim için yaşlandım ve kadınlığım bitti. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Menopoz kadının yaşam tartışmasında ergenliğe giriş ve adetlerin başlaması gibi doğal bir olay. "Menopozu bir büyüme süreci olarak görmekten çok bir yaşam evresi olarak görmeyi tercih ettiğinizi tercih edersiniz" diyen Dr.
Menopoz sadece 50'li yaşlardaki başlar. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Her ne kadar dünyada ortalama menopoz yaşı 50-51 ve markası 48-49 olsa da da menopozun bazı bölümleri 45 yaşında, hatta bazıları 40 yaşında başlayabiliyor. Erken yaşlarda başlayan menopoz ilerleyen yıllarda kalp ve damar hastalığı, osteoporoz ile demans gibi kronik hastalıkla daha fazla güçlendirilebilmektedir. Bu nedenle erken yaşta menopoz süreci yaşayan kadınların tedavilerini aksatmamaları büyük bir önem taşıyor.
Annem 50 yaşında menopoza girdi, ben de o yaşta girdim. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Menopozal'ın (menopoz yaşı) genetik özelliklerini taşıyor ve kabaca annemize benzer bir dönemden bu döneme giriyoruz. Ancak bu kesin bir kural değil! Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Selcen Bahadır, “Yaşam koşulları, stres, sigara, alkol kullanımı, otoimmun hastalık ve geçirilmiş bazı cerrahiler, menopozla daha erken tanışılmasına neden olabilir” diyor.
Menopoz onunla kadın için aynıdır. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Yeryüzündeki her kadın menopozu, ciddiyeti ve bu ciddiyetini farklı şekilde yaşıyor. Kimi kadınlarda çok şiddetli sıcak basması sorunu yaşanırken, bazı durumlarda ise bu bulguya hiç rastlanmıyor. Yine de vajinada kuruluk, kalp ve damar hastalıkları, demans gibi menopoz ve yaş almanın uzun süreli bakım da kadından kadına farklı bakım ciddiyetini gösterebiliyor.
Menopozun sona ermesi sona erer. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Birçok kadın menopozla ilgili şikâyetlerin birkaç yıl içinde çözüleceğini düşünüyor. Ancak yaygın inanışın aksine, bu hükümdar uzun süre devam edebiliyor ve sizi kronik yayılmayla baş bırakabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğumı Dr. eklendi” diyor.
Menopoza ürününün kesin kilo alacağı. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Östrojen seviyesindeki düşüş özellikle bel bölgesinin yağlanmasına yol açabiliyor. Bunun yanında, kilo almak tek başına menopoz ve menopoz sonrası dönemde değil, aynı zamanda yaş almakta oluyor. Dolayısıyla bu yaş grubundaki kadınların sağlıklı beslenmeye ve fiziksel aktiviteye daha fazla önem vermeleri gerekiyor.
Menopozda kullanılan hormonlar meme kanseri yapıyor. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Dünyada olduğu gibi birçok kadın menopoz hormonu yerine koyma tedavisi ve kanser ilişkisi hakkında çok fazla endişe yaşıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. kullanılan formda hormon tedavisinin kanser, özellikle de meme kanseriyle ilişkisinin ortaya çıkmadığı” diyor.
Hormon kilo alıyor. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Yapılandırılan ; Menopozal hormon yerine koyma, alan kadınlar ve çalışanların kadınlar arasında kilo açısından bir fark bulunamamış. Yaş almak, yaşam koşulları, diğer tıbbi özellikler, fiziksel aktivite ve yememizde kaldığımız kilo almakla daha çok büyüme oluyor.
Sıcak basması normaldir. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Sıcak basması, menopoz öncesi dönem ve menopozun erken öğrenilen kadınların en sık yaşadıkları, en çok şikayetçi oldukları ve gerçek anlamda hayattaki yerel yıldızların başında. Sıcak basması özellikle kandaki seviyesindeki azalma ve bu azalmanın beyindeki termoregülatör merkez tepkisini etkilemesiyle oluşuyor. Yapılan çalışmalar; Sıcak basmasını sık ve yoğun yaşayan kadınların ilerideki kalp hastalıkları ile Alzheimer'a (demans) daha fazla yakalandıklarını gösteriyor. Sıcak basması, hayat şartlarında bozan ve kalp damar hastalıkları ile Alzheimer gibi riskleri arttıran bir semptom olarak, toplanan tüm menopoz derneklerinin süresiyle, menopozda hormon yerine koyma tedavisinin en önemli endikasyonudur. Kişiye özgü uygun hormon yerine koyma tedavisiyle bu riskleri en aza indirmek mümkün oluyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Selcen Bahadır, “Dolayısıyla sıcak basması sorununda mutlaka uygun şekilde bulabileceğiniz parçaların alınması gerekmektedir” diyor.
Hormonun yerine koymayı almadığım / alamadığım için yapacağım başka hiçbir şeyim yok. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Bazı risk ödemelerinde kadınların hormonu yerine koymayı alamıyor veya tercih etmiyorlar. Ancak bu durum menopoza karşı yapılacak hiçbir şey ifade edilmiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr.
Menopoza devam ediyor ve cinsel hayatım bitti. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Menopoz sonrası dönemde bazı cinsel sorunlar (cinsel istekte azalma, normal ıslanmada zorluklar ve ağrılı cinsel ilişki gibi) görülse de cinsel yaşam bitmiyor. Hekiminizle bu sorunları paylaşmadığınız ve gerektirdiği hormonal veya hormon bozulmadan yararlanmanız önem taşır . Özellikle ilerleyen dönemlerde düzelmeye bağlı olarak cinsel ilişki sırasında vajinada şiddetli ağrı, yanma, hatta kanama gibi sorunlar gelişebiliyor. Cinsel ilişki sırasında yaşanan bu zorluklar kadınların evlilikten kaçınmasına, cinsel huysuzluk yaşamasına ve cinsellikten haz almasına neden olabiliyor. Dr.
Artık hamile kalınamayacağına göre korunmama gerek yok. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Son adet tarihleri üzerinden 12 ay sonra gebeliğe karşı korunmanıza gerek kalmıyor. Yani doğum kontrol hapları veya rahim içi araç (spiral) gibi yöntemleri artık kullanamazsınız. Öte yandan, cinsel ilişkide korunmak sadece gebeliğe karşı bir korunma değildir. Bu nedenle kondom kullanımı, cinsel yolla bulaşan coğrafi bakış açısı, menopozun ardından dönemde de çok önemli bir taşıma.