SAĞLIK:
'mış gibi' gülmek bile yetiyor

Gülmenin sadece eğlenceli bir tepki değil, aynı zamanda öğrenilebilen bir beceri olduğunu dile getirdi Uzman Klinik Psikolog Sena Kalaz Güven, gülmenin artışlarının ardındaki ayna dağılımları ve empati dağılımının bulunduğunu ifade etti. “Gülmek, stresle başa çıkmayı etkiliyor, ilişkilerin şekillerini ve içsel dengeyi destekliyor.” diyen Güven, hayatın içinde mizaha yer açmanın önemini vurguladı.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Sena Kalaz Güven, gülmenin ruh sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinden bahsetti.

Gülmek farklıdır…

'Gülmek birleşmedir', güçlü bir psikolojik ve nörobilimsel temeli olan dile getiren Uzman Klinik Psikolog Sena Kalaz Güven, "İnsan beyni, özellikle de ayna parçaları sistemi, ayrılıklar ve davranışlar algılayıp taklit etmeye yatkındır. Bu sayede birinin gülüşünü gördüğümüzde, beynimizde aynı kasları harekete geçiren uyarılabilir ve biz de istemsizce gülebilir ya da gülebiliriz." dedi.

Bu mekanizmanın, empati yeteneğimizin bir parçası olduğunu aktaran Güven, "Aynı zamanda ağlayan, insanları birbirine yakınlaştıran ve grup sosyal bağları güçlendiren evrimsel bir işlev taşır. Tüm bu nörobiyolojik ve sosyal mekanizmalar bir araya geldiğinde, gülmenin neden bu kadar yaygınlaştığını ve insan gruplarına neden bu kadar güçlü bir rol oynadığını mümkün kılar.” açıklamasını yaptı.

Gülmek sadece bir tepki değil, aynı zamanda öğrenilebilen bir beceri… 

Yetişkinlerle karşılaştırıldığında daha fazla güldüğü ve yetişkinlerde bu doğal görünümlere değinen Uzman Klinik Psikolog Sena Kalaz Güven, “ Çocuklar, dünyayı keşfetme süreci merak, oyun ve hayal gücüyle iç içe oldukları için bilinçli kez gülebilirken, yetişkinlerde artan sorumluluklar, stres, yuvarlanma ve duygusal baskılar nedeniyle bu doğal olarak ortaya çıkarlar.” dedi.

Yetişkinlikte gülmenin, genellikle kontrollü ve sosyal bağlamalara ulaşmayı sağlayan Güven, "Oysa çocukların neşesini özgürce yaşarlar. Bu içsel neşeyi geri kazanmak için mizahı ve oyunumuza daha iyi bir şekilde dahil olmak, küçük çocukların keyif almayı yeniden öğrenmek, yaşadığımız ve çevremize karşı daha sağlıklı ve şefkatli olmak önemlidir. Çünkü gülmek bir değil, aynı zamanda sağlığımızı öğrenen birdir." şeklinde konuştu.

Sahte bir gülümsemeyle bile ruhsal dengeyi korumada güçlü bir adım…

Sahte bir gülümsemenin bile üretkenlik kazandığı bölgeleri, özellikle de dopamin ve serotonin gibi 'iyi hissetme' kimyasallarını sistemlerini harekete geçirebilen dikkat ederek Uzman Klinik Psikolog Sena Kalaz Güven, bunları şöyle sürdürdü:

"Bu durumdaki psikolojide 'geri rapori' denir. Yani yüz kaslarımızı gülme pozisyonlarımızda, beynimiz bu kas hareketini mutlulukla parayla, gerçekten mutlu olmasak bile ruh halimizi olumlu yönde etkileyebilir. Zorla da olsa gülüyork, stres hormonlarını muhafaza ederse, kalp atışları dengeleyebilir ve sağlıklı bir şekilde çalışabilir. Bu nedenle 'mış gibi yapmak' zaman bizizden daha etkili olabilir. Güçlü bir adım olabilir.”

İşte gülmenin reçetesi…

“Hayatı ciddiye alan ancak gülmenin ruh sağlığına iyi gelen kişilere, önce gülmenin neşeli anlara değil, zorlayıcı duygularla başa çıkma oranları de katkıların hatırlatılması gerekir.” diyen Uzman Klinik Psikolog Sena Kalaz Güven, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gülmek stresi azaltır, kaygıyı yumuşatır, duygusal yükleri hafifletir ve hatta insan sağlığını daha sıcak ve samimi hale getirir. Kişilere önerim, gülmeyi hafife alınabilecek bir şey değil, ruhsal dengeyi korumak için bir beceri gibi görmeleri olur. Eğer bir 'gülme reçetesi' yazacak olsaydınız, her gün keyif alacağınız bir eğlence dizisinden bir bölüm izlemeyi, mizah anlayışına hitap eden stand-upleri ya da komik videoları takip etmek, güldüren bir arkadaşla geçen programı, gün içinde birkaç dakika Aynaya bakma gülmeyi, mizah içeren kitaplar veya karikatürler kitabı, komik anıları belirtilmeyen bir 'gülme günlüğü' tutmayı ve zaman zaman gülme yogası veya grup mizah atölyelerine katılmayı dahil ederdim.

Ayrıca, ciddi bir hayat içinde mizaha yer açmanın, insanın kendine de bir nefes aralığının yaratılmasını ifade ettiğini vurgulamak isterim. Çünkü gülmek sadece eğlence değil, aynı zamanda güçlü bir psikolojik savunma ve sıcaklık seçenekleridir.”

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

banner105

Vitaminleri doğru almazsanız faydadan çok...
Vitaminlerin vücut tarafından üretilemediğini ve mutlaka besinlerle dışarıdan alınması gerektiğini vurgulayan...

Haberi Oku

Yükleniyor...